Цонка Христова е сигнализирала съветника от СДС - Русе Елеонора Николова

...
Цонка Христова е сигнализирала съветника от СДС - Русе Елеонора Николова
Коментари Харесай

Директорът на екоинспекцията била притеснена за новата производствена зона в Русе

Цонка Христова е алармирала съветника от Съюз на демократичните сили - Русе Елеонора Николова за опасенията си

Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе инж. Цонка Христова е алармирала съветника от Съюз на демократичните сили - Русе Елеонора Николова за терзанията си, свързани с изменението на Общия организационен проект на Община Русе и включването в него на високотехнологична нова зона. Точката ще се гледа на днешната сесия на Общинския съвет.

Проблемът е, че тази зона не е нито графично, нито словесно несъмнено къде ще се намира. „ В Регионална инспекция за опазване на околната среда имат избрани съмнения в чия изгода се прави този план, само че защото градът ни е доста сензитивен на тематика екология, в случай че зоната се намира на избрана територия, може да се получат наслагвания на неподходящи фактори “, сподели Елеонора Николова, предава.

Затова от екоинспекцията на експертния съвет са дали своят вот „ въздържали се “ и няма да одобрят това изменение, тъй като няма предварителна екологична оценка. А такава не може да се направи такава оценка, откакто не е ясно коя е точната зона.

Станимир Станчев посочи, че най-вероятно става въпрос за Н общинска администрация, че е притеглен като вложител.

В докладната бележка за основаването на високотехнологична зона от общината са присъединили особеното мнение от представителя на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе, в което се сочи че: „ Не приема изменение на Общия организационен проект на Община Русе без нужната конкретика в устройването на зона (Пс) и провеждането на процедура по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда /Закона за запазване на околната среда/. Да не се позволява смяна в графичната част или съответно отреждане без процедура по Европейска общност /Екологична оценка/ “.

От общината прецизират, че забележката е относима към съответно градоустройствено обмисляне, декларирано от вложител, на идващ стадий от създаване на подробни устройствени проекти, за съответни парцели, които ще се създават в сходство със Закона за индустриалните паркове, когато паркът е вписан в регистъра по член 21, алинея 1 от Закона за индустриалните паркове. „ Същите ще се позволяват в сходство с член 125, алинея 7 на Раздел III – Подробни устройствени проекти от Закон за устройство на територията и ще подлежат на установяване на използваните процедури по Закон за опазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие /ЗБР/ “, споделят от администрацията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР